Esperanza blog

A napelemes lámpa használata

2019.05.30 09:22
A napelemes lámpa használata

A napelemes lámpa használata rendkívül egyszerű. Megmutatjuk, hogyan használd a napelemes lámpát úgy, hogy évekig gyönyörködhess benne...

A napelemes lámpa használata bevezetés

Mára a napelemes lámpa használata rendkívül elterjedt. Sokan használják ezt az alternatív energiát felhasználó világítást kerti dekorációként, mégis azt tapasztaljuk, hogy sokan nincsenek tisztában a szolár lámpa helyes használatával, pedig az nem ördöngősség. Cikkünkből kiderül, hogy Te helyesen használod-e a napelemes lámpát.

 

A napelemes lámpa használata - váz

 

A napelemes lámpa használatához fontos tudni a működési elvet.

Azt szerintünk mindenki tudja, hogy a napelemes lámpák a nap segítségével világítanak, de mégis hogyan? A napelemes lámpa fő részei a formáját adó váz és búra, a fényforrás, a fotovoltaikus panel, a vezérlő elektronika és az akkumulátor. Ezek a fő részek szükségesek ahhoz, hogy a napelemes lámpa működni tudjon. 

Nem szeretnénk fizikaórát tartani, hiszen nem kell Einstein-nek lennünk a napelemes lámpa helyes használatához ezért csak nagy vonalakban írjuk le, hogyan működik a napelemes világítás.

A napelemes lámpán található fotovoltaikus panelban a napfény hatására különböző kémiai folyamatok zajlanak le, ami által elektromos energia termelődik. Ez az energia az elektronika segítségével az újratölthető akkumulátorban lesz eltárolva. A napelemes lámpa vezérlő egysége szabályozza a töltést, a be-kikapcsolást.

A legtöbb napelemes lámpa alkonykapcsolós, tehát a fényérzékeny szolár panel jelet ad a vezérlőegységnek, ha a beérkező fény mennyisége kritikus. Ekkor a vezérlőegység automatikusan aktiválja az újratölthető elemekben elraktározott energiát és a lámpa világítani kezd.

 

A napelemes lámpa használata -szolár panel

 

A napelemes lámpa használata lépésről lépésre

 

1. A napelemes lámpa használata előtt

Kizárólag ellenőrzött minőségű fényforrásokat ajánlunk. Győződjünk meg, hogy a napelemes lámpa sérülésmentes. A sérült burkolat a napelemes lámpák beázásához vezethet. Ellenőrizzük, hogy van e biztonsági megszakító szalag az akkumulátornál, ha van akkor távolítsuk el!

 

2. A napelemes lámpa töltése

Mielőtt a napelemes lámpát használatba vennénk szükséges a napelemes lámpa feltöltése, függetlenül attól, hogy a lámpa világít-e, vagy sem. 

A napelemes lámpát helyezzük legalább 24-48 órán keresztül napos helyre kikapcsolt állapotban. Figyeljünk, hogy borongós, felhős idő esetén a napelem nem tud olyan gyorsan feltöltődni, mint napos időben. Borongós időben a töltési folyamat hosszabodhat.

 

3. A napelemes lámpa használatba vétele

A napelemes lámpa használatának utolsó lépése a lámpa bekapcsolása. Miután telejesen feltöltödtek a napelemek, bekapcsolhatjuk a lámpákat, majd azok sötétedéskor automatikusan vílágítani kezdenek.

 

A napelemes lámpa használata - kapcsoló

 

A napelemes lámpa karbantartása

A napelemes lámpák nem igényelnek nagy odafigyelést, mégis van pár dolog amit időnként szükséges elvégezni, hogy a szolár lámpák működni tudjanak.

 

A szolár panelek tisztítása

Időnként töröljük le nedves ronggyal a fotovoltaikus paneleket, mert az esőtől, portól elkoszolódhatnak. A töltés így nem lesz hatékony.

 

Az újratölthető elemek cseréje

A legtöbb napelemes lámpa cserélhető akkumulátorral van szerelve. Mint minden akkumulátornak, ezeknek is van egy hozzávetőleges élettartama, amit feltöltési ciklusokban határoznak meg. A napelemes lámpák akkumulátorai 500-2000 alkalommal tölthetőek fel. Ez után a lámpa rövidebb ideig, esetleg egyáltalán nem fog világítani. 

 

A napelemes lámpatest ellenőrzése

Időnként, de legalább évente egyszer ellenőrizzük le, hogy a napelemes lámpán nem találhatóak-e sérülések. Amennyiben sérülést tapasztalunk, ne használjuk tovább a napelemes lámpákat!

 

A napelemes lámpa használatakor elkövetett hibák

 

  • Nem megfelelő feltöltés
  • Árnyékos helyen való használat
  • Elkoszolódott szolár panel
  • Ütés, sérülés

 

Tévhitek a napelemes lámpa használatával kapcsolatban

 

A napelemes lámpa télen nem világít

Sokan azt hiszik, hogy a napelemes lámpák kizárólag nyáron működnek, de ez nem igaz. A LED fényforrással szerelt napelemes lámpák alacsony hőmérsékletnél is több fényt képesek kibocsátani, mint a hagyományos fényforrások, viszont a rövid napsütéses órák száma miatt az akkumulátor nem tud teljesen feltöltődni, ezért mindenképpen rövidebb világítási idővel kell számolnunk.

 

A napelemes lámpa csak direkt napfényben töltődik

Ez is egy tévhit. A napelemes lámpa képes úgynevezett szűrt fényfől is energiát hasznosítani, természetesen ezt kisebb hatásfokkal, mint a direkt napfényből. Ha pár napig esős, borús idő van, a lámpák ekkor is világítani fognak, viszont a működési idejük valószínüleg lerövidül.

 

A napelemes lámpa használata borús időben

 

A napelemes lámpa élettartama rövid

A napelemes lámpa élettartama megfelelő karbantartással akár 5-7 év is lehet. Ez a napelemes világítások áraival összevetve rendkívül kedvező ár/érték arányt kölcsönöz a napelemes lámpáknak.

 

Reméljük, hogy segíthettünk neked abban, hogy megfelelően használd a napelemes lámpákat. Kívánjuk, hogy  sokáig leld örömed a napelemes lámpákban.

 

A napelemes lámpa használata búra

Ha még nincs napelemes lámpád, de kedvet kaptál a vásárláshoz, esetleg szeretné beszerezni pár napelemes lámpát  kerti dekorácóhoz akkor jó szívvel ajánljuk neked prémium napelemes lámpáinkat!